Sjöängen

Vid Alsens strand står Askersunds nya och prisbelönta kulturhus Sjöängen. Ett spännande kulturrum för upplevelser under hela året, en mötesplats för stora och små, från när och fjärran. Välkommen in!

Livet pulserar på Sjöängen. I Stora salongen ges konserter, teater- och dansföreställningar året runt i en härlig blandning av nationella och lokala artister. Här kan du även se de senaste biofilmerna och livesändningar från de stora operascenerna på Närkes största bioduk med förstklassigt ljud. Konferenser, föreläsningar och mässor avlöser varandra – här finns tillfällen och rum för möten och upplevelser.

Ständigt nya utsikter

Konsthallen är öppen året runt med olika utställningar och fri entré. Vackra och tänkvärda konstverk pryder Sjöängen både in- och utvändigt. Med fantastisk utsikt över vattnet och stadens strandpromenad står byggnadens linjer och nordiska färgsättning i ständigt samspel med natur och årstid. Vid ditt besök på Sjöängen kan du också slå dig ner i en skön fåtölj i biblioteket eller ta en enkel fika i tidningshörnan. Turistinformation finns i Sjöängens foajé och under husets generösa öppettider kan du hitta intressant läsning för din vistelse i Askersund hela året. Turistbyråns personal hittar du under högsäsongen i Askersunds hamn.

"Sveriges vackraste kulturhus!"Björn Ranelid

Ett modernt hus med modern strömförsörjning

På Sjöängens tak ryms 600 kvadratmeter med solpaneler. De förser hela huset med ström, och dessutom kan energin användas för att ladda elbilar i de tre laddningsstationerna utanför huset. Tack vare det batteri som är kopplat till solpanelerna går det att lagra energin som produceras, så även om det är mulet ute lyser lamporna inne på Sjöängen.

Årets Samhällsbyggare

Gemenskap och samarbete, kunskap och nya lösningar med sikte på framtiden och hållbarhet genomsyrar kulturhuset Sjöängen.
För det belönades Askersund med det fina priset ”Årets Samhällsbyggare 2017” – en fantastiskt utmärkelse tycker vi.

Tillsammans med skolan, musikskolan, biblioteket och föreningar i kommunen fylls Sjöängen med framtidstro och inspiration. Med sin strategiska placering intill Askersunds Resecentrum är det lätt att ta sig hit och i lugn och ro njuta av allt härligt och intressant som händer på Sjöängen – omgiven av den lilla trästadens charm med småstadsshoppingen, restaurangerna och våra mysiga caféer runt hörnet. Askersund hälsar dig välkommen till Sjöängen!

"Sjöängen som arena för kultur, konst och fritid ska fortsätta utvecklas. Alla ska ha möjlighet att ta del av ett professionellt utbud och att skapa själv."Caroline Dieker (m), kommunstyrelsens ordförande

Logotypen

Sjöängens logotyp ska representera allt det här. En modern satsning med ena foten i kunskapen och den andra i kulturen. En välkomnande logotyp som alla askersundare kan känna igen sig i och ställa sig bakom.

Till sigillet har inspiration hämtats från bland annat G-klaven och järnsmidet, samtidigt som färgerna hämtas från vatten och land. Den blandning som Askersund består och kännetecknas av.

INFORMATION

 

Sjöängen är Askersunds kommuns största satsning någonsin. I huset finns följande verksamheter:

 • Bibliotek och skolbibliotek
 • Ungdomsgård
 • Restaurang och kök
 • Turist- och evenemangsbyrå
 • Scenkonst och utställningsverksamhet
 • Café
 • Musikskola
 • Skola åk 6-9 inkl. särskola
 • Bio och Folkets Hus
 • Lokalvård
 • Servicevaktmästeri

Konstverken som pryder Sjöängens in- och utsida är:

 • Insikt – Utsikt, Ann Carlsson-Korneev och Viktor Korneev
 • Plugghästen, Basel Zammam
 • Knutpunkten, Anna Linnea Lilljeholm

"Vi satsar på framtiden och då ska vi också ge plats åt kulturen och konsten." Per Eriksson (s), kommunstyrelsens ordförande 2009–2018

Sidan uppdaterad 2019-04-17